VIDEO NADZOR I GDPR

Kako bi se spriječile zlouporabe video nadzorom, njegovo korištenje zakonski je propisano. Tri su zakona koja se odnose na uporabu video nadzora: Zakon o zaštiti osobnih podataka, Zakon o radu i Zakon o zaštiti na radu.

Neovisno o kojem Zakonu je riječ napominjemo kako je kod uvođenja, odnosno postavljanja video nadzora potrebno uočljivo i nedvosmisleno označiti – slikom i tekstom da se poslovni prostor, odnosno ulaz/izlaz radnika i ostalih osoba, tj. posjetitelja poslovnog prostora snima video nadzornom kamerom.

Oznaka treba biti vidljiva najkasnije prilikom ulaska u perimetar snimanja.

Prema članku 27. Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka (N.N., br. 42/18.) koja 25. svibnja 2018. stupa na snagu, oznaka za video nadzor mora sadržavati slijedeće informacije:

  • da je prostor pod video nadzorom
  • podatke o voditelju obrade
  • podatke za kontakt putem koji ispitanik može ostvariti svoja prava.

U za to predviđena mjesta na oznaci sami upisujete podatke vodootpornim markerom.

Ovisno o mjestu tj. podlozi na koju se postavljaju znakovi u možemo Vam ponuditi nekoliko rješenja na različitim materijalima. To mogu biti naljepnice koje se lijepe na glatke površine ili PVC ploče koje se vijcima ili silikonskom ljepilima postavljaju na hrapavije površine. U posebnim slučajevima smo u mogućnosti napraviti znakove i na aluminijskom limu npr. kada se postavljaju na ograde ili kolni ulaz.

Ukoliko želite oznake s vašim logotipom molimo vas pošaljite upit na cs@czs.hr ili nazovite nas na 01 - 3777 181.

Vezani članci